ThinkPad

Jag har en ny dator. Äntligen har mitt förnuft hunnit ikapp mig. Min gamla är sliten och långsam. Min nya är cool, fräsch och snabb. Men jag har köpt den på ett, för mig, helt nytt sätt. Jag började med att bestämma mig för vad jag vill ha.

Mindre var ledordet här. 13 tum istället för 15. Enkel att bära med sig har blivit viktigare än mycket skärmutrymme att jobba på. För sex år sedan när jag köpte min förra dator så ville jag ha en arbetsstation jag i undantagsfall kunde ta med mig. Och det var ugnefär vad jag fick. Fast det har visat sig på sistånne att jag önskar allt oftare att jag haft den med mig trots allt. Och numera har jag ändå en extra skärm på skrivbordet, så när jag sitter hemma och jobbar har jag gott om plats för alla mina fönster ändå. Andra saker som var viktiga för mig har varit USB-C och HDMI. För ett tag sedan nu bestämde jag mig för att inte köpa fler prylar som laddas med massa olika kablar. Enkelt ska det vara. En kontakt till allt. Det är också någonting som fått mig att vänta lite längre med att byta upp mig. Det är fortfarande ganska ovanligt att datorer laddas med USB-C. Men det finns ett par olika modeller. Att jag vill ha HDMI-kontakt är mest av lathet. Det är en av de vanligaste kontakterna för bild/ljud/övrigt idag. och den finns på de flesta ställen.

Jag landade på en lenovo ThinkPad L380. Det är fjolårsmodellen, den allra nyaste heter L390. ThinkPads har rykte om sig att vara lite tråkiga och lite kantiga. De har också rykte om sig att vara enkla att öppna och uppgradera. L-serien kallar sig för ThinkPads miljöserie. De marknadsför sig också som budgetdatorer. Jag vet inte vad jag tänker om det. Men jag ska erkänna att det allra första jag gjorde, innan jag ens bootade datorn första gången var att öppna den och byta SSDn. Till min glada förvåning fanns inga klistermärken som hotade med bruten garanti och jag har heller inga klistermärken från microsoft på den. Stora plus för mig.

Jag vet inte vad jag ska tycka om att de kallar sig för det miljövänligare alternativet bland ThinkPads. Ingen dator är ju särskilt miljövänlig att tillverka. Den allra största miljöpåverkan kring en dator sker i tillverkningen. En annan sak som jag ofta tänker på när jag handlar är transporter och därför försökte jag handla från en butik i “närheten”. Datorn fanns inte i min stad, men gick enkelt att hitta i webbshop lite runtomkring. Till slut valde jag ändå att köpa från Lenovos egen webbshop. De har en svensk webbshop, eller en svensk översättning av sin europeiska webbshop. Bra nog tänkte jag. Oavsett var jag köpt min nya dator så är den tillverkad på andra sidan jorden. Men jag blev lite förvånad när de medelade att de tillverkar den på beställning och att min dator nu flugit över två kontinenter. Jag hade hällre handlat av någon med lager i europa ifall jag visste att de hade valt det ofta billigare och miljövänligare men långsammare fraktsättet båt.

Jag har mycket kvar att fixa innan jag känner mig helt hemma i min nya dator. Menyer ska byta färg, tangentbordsgenvägar ska konfigureras och jag har några av mina favoritprogram kvar att installera också. . Men jag är mycket nöjd så här långt, med själva datorn. Den var bland det enklaste jag sett att öppna för en laptop, och linuxstödet i hårdvaran är bra än, för allt vad jag har prövat. Tangentbordet är en klar uppgradering från min förra. Hela det här inlägget är skrivet på det och jag njuter av hur mjukt och skarpt det är.

Bloggsuget

Jag har känt ett sug på sistånne. Kanske är det för att jag har haft möjlighet att ta det lite lugnare på sistånne, kanske är det för att jag inte bloggat på lite över ett halvår och det ändå någonstans rycker lite i mina fingrar. Kanske är det för att jag har ett nytt tangentbord på gång in i mitt liv och jag bara vill låta det gå varmt när det väl kommer. Jag hoppas så att det är lika fins som i min fantasi.

Den här veckan började med förra helgen. Jag har varit lite förkyld, men låssades inte om det på lördagen, kändes bara möjligen vid det på söndagen och blev till slut tvungen att sjuka mig på måndagen. Jag har varit stillasittande för det mesta måndag och tisdag, men inte ens haft tråkigt. Det är ett bra tecken på att någonting inte är som det ska. Jag är inte den som sitter still en hel dag utan någonting att göra annars. Idag har jag mått bättre. Jag har inte vågat mig på att gå ut idag, men jag har varit på balkongen en sväng. Det var skönt med frisk luft iallafall.

Någonting annat som kommit tillbaka till mig över det senaste halvåret och som varit ersättningen till bloggen i stor utsträckning för mig är sociala medier. Det är länge sedan jag var aktiv på någon av de traditionella sociala medierna, idag finns inte ens mina konton där kvar. Men strax efter att jag slutade blogga började jag microblogga igen. Mastodon har visat sig vara en underbar plats att befinna sig på. Åtminstånne så här långt. Jag ser fortfarande framför mig att det är en platform som kommer växa och hitta sin plats på internet lite. Men så långt så bra!

Imorgon ska jag till jobbet igen. Det känns skönt att ha friskat sig. Hoppas det är plusgrader på morgonen, annars blir det det framåt dagen :)

En fuktig insikt

Det har varit varmt i helgen. Underbart varmt. Jag har jobbat och avslutade helgen klockan fyra på måndagen. Är man ledig fredag och tisdag kan måndag gott få vara helg. Det regnade på morgonen och sen var det varmt hela dagen. Ikväll blåser det svalt och skönt.

Jag har kommit till en väderbaserad insikt. Jag gillar när det är varmt och när det är kallt. Jag gillar när det är torrt och när det regnar, jag är glad för de flesta väder, men jag gillar när det är luft runt mitt vatten. Ett härligt sommarregn eller en mustig höststorm är som musik för mina öron. Riktigt kall snö eller en regnbåge om våren möter jag med glädje. Men jag gillar inte när det bara är fuktigt. Det är en ny insikt att jag inte gillar alla väder. Men idag har det bara varit klibbigt, och det har inte varit vidare skönt. Som alla väder fyller det säkert någon funktion, och många gillar det nog. Men det är inte mitt favoritväder.

På kvällen var vi ute och lekte. Det blåste en sval vind. En underbar sommarkväll. Imorgon är jag nästan ledig, jag har bara ett kort jobbmöte. På onsdag är jag också nästan ledig. Jag har bara ett kort politikmöte. Jag hoppas på torrt eller blött sommarväder, och möjligen på bakning.