Nya Ronja

Oj, vad det verkar blivit mycket på en gång i denna semestern. På bara en vecka har vi varit både på ölandsutflykt och på Astrid Lindgrens värld. Dessutom har vi varit på länsmuseet och lekt, men det känns ganska vanligt. Vi är ju där en eller ett par gånger i månaden vanligtvis. På öland såg vi Eketorps borg. Eketorp var både mer och mindre än vad jag mindes. Det är en ganska liten borg, eller den upplevs enkelt så. Med sina 80 meter är det inte mycket mer än ett par stycken stenkast. Men vad massor av historia man lyckas klämma in på en så liten yta. Mest av misstag såklart. De som bodde där under 500-talet hade sannolikt ingen tanke på att göra saker för vår skull. Jag undrar vilka saker från idag som kommer grävas upp om 1500 år. Antagligen massor av plast. Eller vem vet, kanske kärnbränsleavfall.

Vi var också på södra udden en sväng, när vi ändå var så nära.

Igår var Ebba och jag på Astrid Lindgrens värld. Vilken dag. Vad vi har sett, Ebbas höjdpunkt var nog lite olika beroende på när man frågar men att få se pippi bråka iväg fru prüzelius var hon väldigt nöjd med. Också Nils Karlsson pysslings hus var väldigt uppskattat. Nils har vi läst om i veckan innan vi åkte. Det är ju en ganska kort bok och enkel att ta till sig. Pippi har hon fått av förskolan skulle jag tro, jag vet att de läser endel pippi där. En av mina favoriter var nog Tulipagården ur bröderna Lejonhjärta. Till stor del för de underbara miljön i körsbärsdalen. Min favoritkaraktär av de som astrid skrivit däremot är Ronja. Vi gick inte längre mot Ronja än att vi var en kort vända i mattisskogen. Ebba har ingen anknytning åt Ronja och vi ville inte missa teaterföreställningen hos Pippi, så vi gick vidare. Jag tänkte nog att vi skulle tillbaka dit senare, men det var så mycket att göra i parken att vi helt enkelt inte kom runt till det. Nästa år kanske.

Här är vi i bullerbyn. Ebba har ingen relation till det, men hon gillar de fina små husen. Kontrasten är enorm mot nils karlsson pysslings hus. Men det är alldeles för många barn på de bilderna tyvärr för att jag ska vilja lägga dem här.

Så mycket som jag gillar Ronja kan jag inte riktigt säga att jag läst boken. Jag har sett filmen. Därför är jag ganska peppad på att få läsa boken nu, med Ebba. Inte kan man gå på ALV utan att gå förbi bokhandeln. Vi valde varsen bok. Hon valde Pippi, ingen överaskning där så som hon pratat om pippi hela dagen. Jag var tvungen att tveka en stund när jag skulle välja. Ronja finns tydligen i två olika utgåvor nu för tiden. Jag blev lite förvånad själv nästan när jag upptäckte att jag knappt hyser någon nostalgi för den gamla ronja utan var mycket mer sugen på den nya utgåvan med illustrationer från den japanska TVserien. Det känns bra att se Astrid förnyad, också Emil och Ida gjordes ju om som tecknad film nyligen (2013) och Pippi har ju gjorts om drösvis med gånger (vad jag kan se senast 1997). Jag har bestämt att Ebba är stor nog för kapitelböcker och även om hon valde pippi igår i butiken så valde hon Ronja idag när vi skulle kvällsläsa. Vi läste första kapitlet och imorgon ska vi läsa andra.

Dessutom upptäckte jag just, när jag sökte lite för att skriva detta, att den nya Ronja går att se på SVTplay fortfarande, men bara i arton dagar till, så passa på vetja ifall ni inte gjort det ännu.

Här leker vi med fontänen strax innan det är dags att gå hem. Den här bilden har Ebba tagit, därför bedöms den extra fin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.