Kryptering och signaturer

Det finns flera saker jag skulle vilja skriva om den här helgen. Vänsterpartiet fyller 100 år, någonting att fira. Skotten i ådalen hände i början av 30-talet, någonting att minnas. I min generation är det många som först tänker på andra händelser när det diskuteras polismaktens stundvisa brutalitet. Själv har jag Göteborg 2001 ganska nära i minnet, jag hade vänner där. Men det är en månad bort.

Jag ska inte skriva om någon av de sakerna något vidare mycket. Jag har jobbat hela helgen och världen utanför trillar lite åt sidan då. Fredag kväll och lördag morgon var jag på jobbet, sen hade jag ett par timmar hemma innan dagens delade tur. Imorgon blir det 06 till 18 i samband med ett oskarshamnsbesök.

Pratade nyligen på ett diskussionsforum om olika länder med frimärken på HBTQ-tema. Kändes bra att kunna visa dessa.

Jag har också lagt lite tid mellan mina två arbetspass idag på att fixa med någonting som heter keybase. Ni som följer mina sociala medier kanske märkte det. Keybase är en tjänst som är bra för flera saker. Dels fungerar den som en nyckelserver, typ. Dels låter den användare verifiera sina olika konton på ett enkelt sätt. Jag kan utan vidare “bevisa” att samma person styr tillexempel den här bloggen som styr mitt twitterkonto, och litar man då på att bloggen är min kan man också veta att mina andra sociala medier är mina, eller tvärt om.

Sen är den krypteringsteknik som keybase bygger på en bra idé i mer generell bemärkelse. Ifall fler signerade sina mail med en nyckel skulle många “virus” ha svårare att spridas. Åtminstone i teorin. Tänk om en dator automatiskt kunde kolla att ett mail verkligen kommer från en myndighet, din bank, ditt favoritföretag eller din syster. Då skulle det bli svårare att lura folk med dåliga länkar. Det skulle inte räcka att mailet ser äkta ut, saknas signaturen så gör den. Sådan teknik finns idag, och keybase bygger på den. Men det är inte en teknik som de flesta använder.

De som känner mig vet att jag kan prata mig varm om kryptering länge. Den blir mer värd när fler använder den. Keybase har nyligen lanserat en chatfunktion. Krypterad hela vägen mellan dem som samtalar. Allt är väldigt beta. Men verkar lovande. Jag hoppas på ett alternativ till hangouts. Jag gillar att keybse lever utanför min webbläsare.
Det här har varit ett ganska nödigt blogginlägg, till viss del inspirerat av helgens mediebevakning av “den största hittils” hacker-/virusattacken som tydligen drabbat många. Experter pratar om vikten av backuper, och att inte klicka runt i märkliga mail. Själv känner jag mig ganska trygg. (en fotnot i sammanhanget, helgens problem verkar inte bara bero på att folk klickar på dåliga länkar, men det är vanligt nog att vara en dålig idé)


Jag verkar ha problem med bilduppladdningen från min telefon idag, och min dator ligger packad för imorgon, därför har inte dagens bild så mycket med dagens text att göra. Men jag gillar dem båda. Hoppas ni gillar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.